Kan ik ook koelen met mijn warmtepomp?

Passief en Actief koelen met een warmtepomp

De naam doet het misschien niet vermoeden, maar met de meeste warmtepompen kun je je huis tijdens de warme zomermaanden ook heerlijk koelen. Hoe een warmtepomp koelt, hangt af van het gekozen systeem en het type bron dat je gebruikt. We maken daarin onderscheid tussen ‘passief’ en ‘actief’ koelen.

Passieve koeling

Bij een water/water warmtepomp spreken we over passieve koeling. Dit type warmtepomp onttrekt kou aan de bodem en geeft deze vervolgens af aan de vloerverwarming.De vloerverwarming aanzetten is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt bij zomerse temperaturen. Toch kan juist met vloerverwarming de temperatuur in huis met een paar graden worden verlaagd tot een aangenaam niveau. Doordat je de compressor van de warmtepomp, die tijdens de wintermaanden gebruikt wordt om de warmte uit het water te halen, voor dit proces niet nodig hebt, verbruik je bij deze manier van koelen maar weinig elektriciteit. Het koelvermogen van de vloer ten opzichte van de gehele woning is echter niet heel groot. Daarom is het belangrijk om de warmtepomp op tijd met koelen te laten beginnen en de koelfunctie voor langere tijd aan te laten staan.

Het systeem activeren om te koelen kan eenvoudig door het in te stellen op de gewenste temperatuur, waardoor de warmtepomp vanzelf als koelsysteem opstart. Een aantal kranen zullen van richting veranderen zodat het mogelijk wordt om koel water uit de grond door de woning te laten stromen. Doe je dit, dan wordt je woning optimaal gekoeld en als het buiten 30° Celsius is, zal de temperatuur in de woning ongeveer 4-5° Celsius koeler zijn. Een stuk comfortabeler!

Actieve koeling

Bij het andere type warmtepomp, de lucht/water warmtepomp, spreken we van actieve koeling. In feite werkt de warmtepomp hierbij gewoon omgekeerd: in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om de woning te verwarmen, wordt warmte uit de woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gebracht. De warmtepomp zal in dat geval dus werken zoals een koelkast.

Let op: koelen kost geld. Omdat bij dit proces de compressor wordt gebruikt, verbruikt de warmtepomp wél meer elektriciteit dan bij passieve koeling. Reken op een COP rond de 3. Maar op deze wijze krijg je daar wel een comfortabele binnentemperatuur voor terug! Ook hier kan je rekenenen op ongeveer 4-5° Celsius lagere temperatuur dan buiten. En door de drogere lucht voelt het vooral een stuk comfortabeler! En heb je zonnepanelen op je woning die in de zomer veel stroom leveren? Dan kun je die mooi gebruiken voor het stroomverbruik van de warmtepomp die aan het koelen is.

Is mijn warmte afgifte systeem geschikt voor koeling?

Heeft je woning een vloerverwarmingssysteem dat wordt gebruikt als hoofdverwarming, dan is dat een prima systeem om zowel mee te verwarmen als te koelen. Je kunt in dat geval water van circa 18°C door de vloer laten stromen. Kouder kan niet, omdat er dan een risico op condensatie – en dus een vochtige vloer – ontstaat. Let op: er kun ook condensatie op de toevoerleidingen ontstaan met als gevolg mogelijke wateroverlast!

Daarnaast is het nog wel van belang hoe de vloer is afgewerkt. Een tegelvloer is bijvoorbeeld beter geschikt om te koelen dan een houten vloer, aangezien een houten vloer eigenlijk een soort isolatielaag vormt waardoor warmte wat moelijker van je woning naar de vloerverwarming eronder kan.Radiatoren leveren te weinig koelvermogen en zijn dus eigenlijk niet geschikt voor koeling!

Heeft dit jouw vraag beantwoord? Bedankt voor de feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.

Hulp nodig? Neem contact op Neem contact op